Kirurgji Orale

Kirurgjia e Gojes

Klinika AlbdentaL siguron nje trajtim te specializuar per paciente qe kerkojne procedura te kirurgjise se gojes.Perdoren teknika klinike te bazuara ne udhezimet me te fundit kombetare e nderkombetare. Ne kete klinike kryhet nje game e gjere e punimeve kirurgjikale

Heqja e dhembeve

Te heqesh nje dhemb eshte si te kesh bere nje operacion keshtu qe ju duhet te kujdeseni per plagen qer ajo te sherohet shpejt dhe pa komplikacione.Per kete qellim ndiqni keshillat e meposhtme:Having a tooth out is the same as having an operation and, because of this, you must look after the area to speed healing and to reduce the risk of infection. Here are some pointers:

 • -Per 24 oret e para,eleminoni ushqimet e nxehta,mos pini duhan,mos perdorni alkol dhe mos demtoni koagulin e gjakut qe mund te jete formuar mbi plage.
 • -Mos shpelani gojen gjashte ore pas ekstraksionit.Pas kesaj mund ta shpelani lehtesisht me uje te ngrohte e te kripur-gjysem luge kafe ne nje gote me uje eshte e mjaftueshme.
 • -Lani gojen normalisht me furce e kolinoz per ta patur ate sa me te paster.
 • -Heqja e dhemballeve te pjekurise
 • -Heqje e dhembeve dhe e rrenjeve te permbajtur ne nofulla,
 • -Prerje e majes se rrenjes se dhembit apiketomi
 • -Operacione te indeve te buta te gojes
 • -Implante dhe kirurgji paraimplantare
 • -Operacine te kistave te nofullave
 • -Mbyllje e komunikimeve oro sinuzale.
 • -Mbjellje e dhembeve te permbajtur ne nofulla etj

Te gjitha procedurat kirurgjikale kryhen nen anestezi lokale.Ne jemi shume te bindur se nje procedure kirurgjikale e gojes duhet te jete e padhimbshme dhe traumatike.Per kete qellim jemi te hapur per te diskutuar me paciemtet cdo detaj.

Pse po e heq dhëmbin ne rruge kirurgjikale?

Ka disa arsye per te cilat dhembi duhet hequr ne rruge kirurgjikale Zakonisht kur ai eshte shume i prishur i kariuar kur shkakton infeksione kronike . Heqja kirurgjikale është e nevojshme edhe kur nxjerrja e thjeshtë nuk është e mundur për shkak të kushteve të dhëmbit.

Heqja kirurgjikale e dhembeve:

Sa kohë zgjat nderhyrja kirurgjikale?

Kjo varet nga pozicioni i dhëmbit dhe kushtet lokale te tij. Një procedure kirurgjikale zakonisht nën anestezi lokale nuk zgjat me shume se 45 minuta. A do të ketë ndonjë qepje? Ndonjëherë qepjet janë të nevojshme dhe ato janë shume te favorshme per nje sherim me te shpejte te plages.Fijet hiqen zakonisht pas nje jave.

A do të kem dhimbje më pas?

Zona e operuar do te qendroje e mpire per njefare kohe pas operacionit si rezultat i anestezise.Pa pritur te dale efekti i saj,mire eshte te meret nje qetesues per dhimbjen doza dhe lloji I te cilit do t ju pershkruhet nga mjeku.

A do kem ndonje pasoje?

Kjo varet nga lloji i operacionit,megjithate cdo gje do te diskutohet me ju me pare.Zakonisht ka enjtje dhe veshtiresi ne hapje e gojes 2/3 ditet e para e cila vjen duke u ulur gradualisht ne ditet ne vijim.

Kur mund te kthehem ne pune..?

Varet nga puna juaj,interventi dhe se si do te ndjeheni pas trajtimit.Mund te jete e mundur qe te ktheheni ne pune edhe te nesermen.Disa here pacienti mund te kete nevoje per disa dite pushim kur interventi ka qene traumatik.

Dhemballet e pjekurise

Jane dhemballet e treta dhe te fundit te gojes. Ato dalin zakonisht ne fund te adoleshences. ,Quhet ndryshe dhe ‘’dhemballa e pjekurise”. Shumica e njerëzve kanë katër, dy në nofullen e sipërme dhe dy në te poshtmen

Perse po e heq dhemballen e pjekurise?

Ky dhemb hiqet per disa arsye,E para eshte pamundesia e saj per te dale per shkak te mungeses se vendit midis dhemballes para saj dhe kockes se nofulles.Ajo mund te shkaktoje infeksion te mukozes perreth saj per shkak te grumbullimit te ushqimeve ne ate zone dhe veshtiresise per ta pastruar nga ana e pacientit.figNje dhemb pjekurie mund te kete nje kavitet karioz apo mund ti shkaktoje nje te tille dhembit ngjitur.fig.Nje dhemballe pjekurie e permbajtur mund te demtoje mbeshtetjen e dhembit ngjitur si dhe mund te behet shkak per kista te nofulles.

Si do te hiqet,?

Kjo varet nga pozicioni i dhemballes dhe menyra e permbajtjes.Disa here ajo mund te nxirret shpejt,por ne disa te tjera nevojitet rruga kirurgjikale.

Sa do te zgjase interventi?

Kjo varet nga pozicioni i dhemballes dhe kushtet lokale ne te cilat do te punohet.Zakonisht zgjat 20/30 minuta maksimumi 45 minuta ne rastin me te veshtire.

A do te qepet?

Plaga do te kete nevoje per tre kater qepje te cilat do te hiqen shpejt dhe pa dhimbje ne diten e shtate.A do te kem dhimbje?

Dhimbje nuk do te ndjeni as gjate as pas njefare kohe pas interventit per arsye se efekti i anestezise lokale zgjat nga 2 deri ne tre ore.Kur del anestezia mund te ndjeni nje diskomfort dhe per kete duhet mare qetesues.Ne do tju pershkruajme medikamentin e nevojshem gjithashtu dhe menyren si do te merret.

A do te kem ndonje pasoje?

Kjo varet nga interventi.Nese do te kete ndonje vecanti do te diskutohet paraprakisht me ju.Zakonisht mund te keni enjtje dhe dhimbje te zones se operuar qe mund te kufizojne hapjen e gojes.Enjtja eshte e zakonshme pas dites se dyte e te trete dhe varion nga njeri pacient ne tjetrin.Ajo zakonisht kalon pas dites se shtate.Disa here dhemballa e pjekurise mund te jete shume afer me nervat qe ushqejne anen e gjuhes,gjysmen e buzes dhe dhembet e poshtem.Keto mund te ngacmohen gjate punes ne disa raste dhe japin mpirje te zones per njefare kohe.Ndryshimet e ndjeshmerise ndodhin ne 2-5 % te rasteve dhe ne shumicen e tyre eshte e kthyeshme.Ndonjehere kthimi I ndjeshmerise mund te zgjase deri ne gjashte muaj.Ne raste shume te rralla mbetet pergjithmone.Ne qofte se do te kete ndonje problem per te cilin duhet te jeni te informuar me teper kjo do te diskutohet me mjekun para interventit.

Apiektomia *(Rrezeksioni apical)

Cfare eshte apikektomia?

Eshte nje procedure kirurgjikale qe konsiston ne:

Prerjen e majes se infektuar te rrenjes se dhembitPastrimi i infeksionit perreth sajMbushja e kanalit te dhembit dhe izolimi I tij me mbushje nga lart.

Perse duhet bere apikektomia?

Shkaku me i shpeshte eshte infeksioni persistent ne majen e rrenjes edhe pse eshte perdorur rruga e zakonshme e mbushjes se kanalit te dhembit,Ky infeksion mund te shkaktoje dhimbje enjtje dhe/ose mund te zmadhohet ne menyre te heshtur pa simptoma.Ne disa raste mund te perseritet terapia e kanaleve por kjo nuk ka gjithnje rezultat.Per kete qellim eshte e nevojshme kirurgjia. 1.kocka e nofulles2.zona e infektuar perreth rrenjes3.kanali i dhembit4.zona e sheruar5.kaviteti ne majen e rrenjes per mbushjenSi kryhet apikektomia Ne fillim behet anestezia lokale.Me tej mukoza e nofulles ckolitet dhe evidentohet zona e infektuar e cila pastrohet.Pastaj pritet maja e rrenjes dhe vendoset nje cement special ne te.Ne fund zona qepet.

Sa rezultat ka apikektomia?

Apiektomite e para jane te suksesshme deri ne masen 90%.Ka mundesi qe procedura e pare te mos e zgjidhe plotesisht problemin keshtu qe mund te jete e nevojshme nje e dytre.

Sa do te zgjase interventi?

Kjo varet nga lokalizimi i dhembit,numri i dhembeve te perfshire ne zonen inflamatore.Zakonisht eshte rreth 30 minuta deri ne maksimum 45 min.

Mund te kete ndonje pasoje?

Kjo varet nga interventi.Nese do te kete ndonje vecanti do te diskutohet paraprakisht me ju. Zakonisht mund te keni enjtje dhe dhimbje te zones se operuar.Mbas apikektomise mund te kete shkurtim te nivelit te gingives se dhembit.Kjo nuk perben nje problem ne vetvete po mund te ndryshoje paraqitjen e dhembit.Teknikat kirurgjikale te perdorura nga ne jane te tilla qe te minimizojne kete efekt.Gjithsesi ne rast se dhembit i duhet bere ndonje korone (kellef) duhet qe te pritet deri ne sherimin e plote te bregut gingivar(mishit te dhembit).

Klinika AlbdentaL. All rights reserved.

© 2021 AlbdentaL. All Rights Reserved. Designed By Oxygen Web Studio